2017. július 17., hétfő

Ha valaki kérdez, az azt jelenti, hogy érdeklődik - Interjú Szekeres Líviával a Play nyelviskola vezetőjével


Nagy gondot okozott nekem egy évvel ezelőtt, hogy olyan angoltanárt találjak magamnak, aki megfizethető áron dolgozik, de ért ahhoz, amit csinál. Sokáig keresgéltem, és már majdnem feladtam, amikor rátaláltam a Play nyelviskolára, ahol a csoportos oktatás helyett az egyénire helyezték a hangsúlyt. Gondoltam, kipróbálom, aztán meglátjuk, és ez volt életem egyik legjobb döntése. Mert a tanárom, Szekeres Lívia, elérte azt, hogy megszeressem a nyelvtanulást, és valóban elhiggyem, hogy képes vagyok angolból középfokon lenyelvvizsgázni. Úgy gondoltam, hogy meg kell ismertetnem őt és a gondolkodásmódját minél több emberrel, szóval emiatt kértem fel egy interjúra.

A nyelviskolák általában nagycsoportos órákat indítanak, a Play nyelviskola ezzel szemben az egyéni vagy páros oktatásra fektet hangsúlyt. Miért preferáljátok ezt az oktatási formát?

Ennek számos oka van, de alapvetően azért, mert ebben hiszünk: így lehet eredményesen nyelvet oktatni, figyelembe véve az egyéni igényeket, különbségeket, célkitűzéseket. Nincs két egyforma tanítványunk, aki mindenben megegyezne, erősségekben, gyengeségekben vagy akár a nyelvtudásuk szintjében. Márpedig, ha nem azonos szinten vannak a tanulók, hatékony nem lehet a tanulás, és ők maguk sem fogják élvezni azt. Hiszen, a magasabb szinten álló folyamatosan ismétléseket hall, a kisebb tudású pedig gátlásossá válik, nem érti meg az anyagot, lemarad. Kinek kedvez ez a felállás?

Másrészt nagyon szerteágazó kéréssel és igénnyel fordulnak hozzánk, így maximális rugalmasságot kell adnunk: mind az óra időpontját, mind a felkészülés ütemét, anyagát illetően. Ezt kizárólag az egyéni oktatás képes biztosítani.

Milyen céllal fordulnak hozzátok a tanulók általában? Korrepetálás, nyelvvizsga, valami egyéb?

Rengeteg céllal! Pont ez a lényeg, szinte minden tanítványunk más miatt kezdett el tanulni nálunk. Van, aki külföldi munka előtt áll, és e miatt szeretné fejleszteni a nyelvtudását, van, aki, jobb munka reményében tanulja a nyelvet, van, akinek emelkedik a bére, ha megszerzi a nyelvvizsgát. Az egyetemistáknak természetesen a diploma végett van szüksége a papírra, a kisebbek pedig az iskolai tananyagban akadhatnak el. De olyan nyugdíjas korú diákjaink is vannak, akiknek gyermeke külföldön alapított családod, és a kinti rokonok, unokák miatt kezdenek bele a nyelvbe. Minden tiszteletem és megbecsülésem az övék.

Úgy gondolom, sokan tapasztaltuk az általános iskolai és gimnáziumi nyelvoktatás során, hogy a tanárok, a módszereik, maga az oktatási rendszer inkább elveszi a kedvünket a nyelvtanulástól, semmint meghozza. Mit gondolsz erről?

Sajnos valóban sokan jönnek hozzánk, akiknek ilyen negatív, kiábrándító élménye van. Ilyenkor az első teendőnk, hogy újból megszerettessük a nyelvet, visszahozzuk a kedvet a nyelvtanuláshoz, hiszen ezek nélkül az nyögvenyelős lesz. Szerencsére a támogató közegben, viszonylag gyorsan meg tudjuk mutatni, hogy a nyelvtanulás lehet érdekes is, és az adott nyelvben pedig lehet sikerélményeket elérni.

Ti milyen módszereket alkalmaztok az órákon (és órán kívül), hogy a tanulóitok önbizalmát és nyelvtudását fejlesszétek?

Számtalan módszert, gyakorlatilag minden erőnkkel azon vagyunk, hogy építsük az önbizalmukat. Sokan azért gátlásosak, mert félnek attól, hogy rosszat mondanak vagy esetleg butaságot kérdeznek. Ezeket a félelmeket mi a kezdetektől igyekszünk kiirtani. Egyrészt, a hibáinkból tanulunk, a nélkül nem lehet fejlődni, a hibázás csupán annak a bizonyítéka, hogy nekifutunk, megpróbáljunk a dolgot. Másrészt, olyan, hogy buta kérdés nincs. Ha valaki kérdez, az azt jelenti, hogy érdeklődik, kíváncsi, érteni akarja a dolgokat, motivált. Ebben mi rossz lehet? Ha meg tizedszerre kérdezi meg? Elmondjuk tizedszerre is.

Az iskola mindenféle korosztállyal foglalkozik az alig pár éves gyerekektől kezdve, a tiniken át, a felnőttekig. Milyen különbségek vannak az egyes korosztályok között, és hogyan próbáljátok felkelteni a különböző korú tanulók figyelmét az idegen nyelvek iránt?

Természetesen nagy a különbség a különböző korosztályok között, de mi ezt maximálisan próbáljuk figyelembe venni, és mindenkit úgy tanítani, hogy az számára érdekes legyen. A legkisebbeket teljes mértékben játékosan oktatjuk, a kamaszoknál igyekszünk egyre több online anyagot hozni, videókkal színesíteni az órát, a felnőtteknél célorientáltan, inkább hagyományos módszerekkel készülünk, a nyugdíjas korosztálynál pedig nagy hangsúlyt fektetünk a lassabb tempóra, sok ismétlésre, gyakorlásra.

Van, aki ellenzi, hogy az anyanyelvén kívül más nyelvre is tanítsanak egy kisgyereket. Te mit gondolsz erről?

Már önmagában a téma megérne egy külön beszélgetést. Rengeteg a tévhit még mindig a kisgyermekkori nyelvelsajátításról és itt van a lényeg: ebben a korban még közel sem tanulásról van szó, hanem nyelvelsajátításról játékos módon. A foglalkozások során mondókákkal, dalokkal, játékos feladatokkal ismertetjük meg velük az angolt, rendkívül jól szokták magukat érezni a gyerekek, alig várják már a következő foglalkozást. Ilyenkor még ajándékba kapják a nyelvtudást. A későbbiekben már tényleg tanulásról lesz szó, és annak sajnos számos buktatója, nehezítő körülménye lehet. De szánjunk majd erre a témára egy külön ,, „fejezetet”.

A diákjaitokat egy kis házi könyvtár is várja nálatok. Mesélnél arról, hogyan is működik ez, milyen feltételek mellett használhatják, és milyen könyveket találnak itt?

Bizony, a folyosó falán kialakítottunk egy kis minikönyvtárat, idegen nyelvű könyvekkel a polcokon. Tanítványainknak szeretnénk kedvezni ezzel, hiszen nem könnyen, illetve nem túl olcsón lehet hozzájutni az ilyen fajta olvasmányokhoz. Diákjaink böngészhetnek a különböző nyelvű, típusú és szintű könyvek között, amíg várakoznak az órájukra, és természetesen ingyen kölcsönözhetnek is belőlük.

Az órákon kívül egyéb eseményekkel is várjátok a tanulóitokat, például társalgási klubbal. Milyen ez a klub, mi ilyenkor a program?

Sokan említették nekünk, hogy ők csak úgy beszélgetni szeretnének idegen nyelven, nincs szükségük nyelvvizsgára, nincs konkrét céljuk a nyelvvel, csak nem szeretnék elfelejteni azt. Ezt az igényt kielégítve hoztuk létre a Play Társalgási Klubot. Jelenleg heti egy alkalommal várjuk az érdeklődőket, az időtartama körülbelül 60 perc. Mindig egy bizonyos téma köré épül fel : általában bemelegítő, ráhangoló kommunikációs feladattal indítunk, majd ezután átbeszéljük a témával kapcsolatos kérdéseket, végül pedig valami játékos versennyel zárunk. A lényege, hogy a részvevőknek lehetőséget adjunk, hogy gyakorolhassák a beszédet, nem javítgatjuk a hibákat, ha valaki elakad, segítünk, mindenki azért van itt, hogy idegen nyelvű környezetben legyen, hallja a nyelvet és ő maga is megszólalhasson. Ha valaki azért vacillál kipróbálni, mert nem tökéletes a nyelvtudása, csöppet se aggódjon, itt bátorító, közvetlen csapatban tud fejlődni. Társalgási Klubunk nem csak angol, hanem német nyelven is működik.

Milyen nyelveket lehet tanulni nálatok?

Angol, német, spanyol, olasz és francia oktatásra lehet jelentkezni hozzánk.

Rengetegféle kedvezmény várja a tanulni vágyókat az iskolátokban. Mesélj ezekről is egy kicsit…

Igen, vannak időszakos kedvezmények, ilyen például az év eleji vagy a nyári kedvezmény, ezen kívül a testvérek is olcsóbban jöhetnek hozzánk, sőt a páros tanulóknak is kedvezőbb az ár. Azonban mindenképp hozzátenném: nem a kedvezményekkel, hanem a minőségi oktatással, a nyelvtanulás szeretetének átadásával és nem utolsó sorban a ránk jellemző, folyamatos jó hangulattal szeretnék megnyernielkötelezni tanítványainkat. Arra törekszünk, hogy nyelviskolánkban egy olyan támogató és baráti környezetet teremtsünk, ahova szívesen jönnek a tanítványok nyelvet tanulni, mindenféle szorongás és félelem nélkül. Egyszer egy diákom azt mondta a suliról, hogy ez itt a boldogság szigete, tudom túlzón hangzik, mégis, valami hasonló érzés elérése a cél minden egyes tanulónál.

Ha engem kérdezel, egyáltalán nem túlzó. Én is mindig úgy jövök el az óráinkról, hogy utána minimum egy órán át még vigyorgok. Remélem, hogy minél többen megismerhetik ezt az érzést nálatok. Köszönöm szépen az interjút!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése